energieneutrale-woningAls het aan de overheid ligt zijn we in 2050 energieneutraal met andere woorden: geen vervuilende energie meer. Dit kan bewerkstelligt worden door het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler, allerlei isolatiematerialen.  Kortom je woning zal niet meer verbruiken dan het opwekt. Zo heb je dan uiteindelijk geen energie en gas meer nodig van de energieleverancier. 

Lagere energiekosten? Graag

Natuurlijk willen we in een comfortabel energieneutraal huis wonen dat geen of amper energiekosten zal hebben. Door het aanbrengen van isolatie zullen we al een mate van comfort ervaren, want het tocht niet bij de ramen en deuren. Vroeger was dat ondenkbaar en eigenlijk wel normaal en stonden we er ook niet bij stil. De verwarming werd gewoon aangezet en we gebruikten gewoon stroom. Wel was het zo dat er minder luxe apparatuur bestond waardoor ons stroomverbruik eigenlijk lager was.

Vroeger verbruikten we minder stroom

Met de komst van allerlei handige apparaten nam ons stroomverbruik ook toe. We werken hele dagen en komen s’avonds afgepeigerd thuis. Dan moeten de dagelijkse klusjes nog gedaan worden zoals het wassen en drogen. Dan is de wasdroger toch wel een uitkomst. Maar dit super handige apparaat draagt wel bij aan verhoogde energiekosten. Gelukkig is ook daar in de loop van de tijd verandering ingekomen en kan men een energiezuinige wasdroger aanschaffen. Deze zijn voorzien van een zuinige A+++ label en hoe meer plussen hoe zuiniger het apparaat.

Hoe energiezuinig kan mijn huis zijn?

We kunnen ook zonnepanelen op ons dak plaatsen waardoor we in feite zelf energieleverancier worden. De zonnestroom die word opgewekt gebruiken we voor onze eigen behoefte, de stroom die we zelf gebruiken hoeven we niet te krijgen van de energieleverancier. En op de dagen dat de zon niet schijnt? dan krijgen we stroom geleverd van de energieleverancier maar het scheelt enorm in de kosten. Een energieneutrale woning heeft de volgende aspecten:

  • Isolatie aan dak, muur en vloer
  • Triple glas en/of HR+++ glas
  • Warmteterugwin unit ventilatiesysteem
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Zonnepanelen

Isoleer je dak en de muren voor optimaal comfort en besparing

Je krijgt ook nog eens subsidie’s wanneer je voor twee soorten isolatie kiest. Dus kies je voor het isoleren van de muur en het dak? Dan bedraagt de subsidie 20% van de aanschafwaarde. De tegenwoordige nieuwbouwwoningen zijn dan ook energieneutraal, de bewoners hebben een veel lagere energierekening. Het meeste wordt opgewekt door de energieneutrale woning, en daar waar er bespaart word met een warmteterugwin unit en een zonneboiler. Dat zijn de kosten die je dus bespaart.

Door de muren, vloeren en het dak te isoleren zul je dus veel minder moeite hebben om je huis te verwarmen. De warmte blijft langer hangen en het kost je ook geen gas meer. De zonneboiler zorgt voor warm water en verwarming.

In de winter zul je echt nog wel stroom nodig hebben van de energieleverancier. Maar omdat je in de zomer het meeste opwekt kun je dat aan het einde van het jaar tegen elkaar afstrepen. Zo komt de energierekening dus nagenoeg op nul te staan. Niet iedereen beschikt over voldoende financiële armslag om dit te kunnen bekostigen uiteraard,maar het kan wel.

Groene stroom vergelijken

Groene stroom is dus altijd beter dan grijze stroom daarom wil de overheid ook graag verduurzamen. Kiezen voor groene stroom kan ten alle tijde door in de energievergelijker te zoeken op duurzame energieleveranciers. Vergelijk nu de goedkoopste groene energie aanbiedingen en stap vandaag nog over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *